CHOLLY ATKINSCholly Atkins, nascut Charles Sylvain Atkinson, fou un ballarí de jazz total. Especialitzat en tap dance (claqué), també era reconegut pel seu moviment elegant, precís i ple de jazz. També ballava Lindy Hop, sobre tot socialment però igualment en algunes produccions destinades al escenari. La seva vida llarga i fascinant el dugué a travar amistats amb músics de llegenda (com ara Dizzie Gillespie, Count Basie, Buck Clayton i Billie Ekstine), els ballarins més icònics de la època (com ara Mabel Lee, Baby Lawrence, i Honi Coles), els primers historiadors dels balls vernaculars afroamericans (Jean i Marshall Stearns) i alguns dels pioners del Lindy Hop (com ara Norma Miller).


Nasqué l'any 1913, a l'estat d'Alabama. Diu que no recorda un període de la seva vida en el qual no ballés i que, amb 10 anys, guanyà un concurs de Charleston. Era un ballarí increïblement prolífic i creatiu, i no podem aquí ni començar a fer la llista de les persones amb qui creà un duo, un trio o alguna altra mena de combinació. Això sí, us parlarem del duo que fou el seu projecte de més èxit i ressò: Cole & Atkins.


Honi Cole era un gran innovador del tap que - segons diu Cholly Atkins i el mateix Cole - tenia uns peus més ràpids que qualsevol altre ballarí de tap de la època. Junts, Cole & Atkins crearen un "act" (una peça més bé curta, però no tant curta com les coreografies de Lindy Hop d'avui dia) que barrejava els taps incomparables de Honi Cole i l'esperit i el moviment jazz de Cholly Atkins. Durant molts anys, tingueren un èxit considerable i que els portà fins a Broadway, en el musical Gentelmen Prefer Blondes. Tot i això, el seu èxit hagués pogut ser molt més considerable, de no ser per la seva raça: el seu número era un número distingit, elegant, subtil i delicat; i la indústria del entreteniment no estava preparada per acceptar artistes negres que volguessin treballar en aquest registre.


Un altra faceta del artista Cholly Atkins és la de "vocal choregrapher", és a dir coreògraf per a grups de vocalistes. Començà a treballar com a coreògraf ben aviat a la seva carrera (amb, entre d'altres, col·laboracions regulars amb el chorus line de l'Apollo Theater, i col·laboracions puntuals amb Norma Miller and Her Jazzmen) però és sobretot a partir de finals dels 50 principis dels 60 que dedicà molta més energia a aquesta activitat, ja que les oportunitats professionals com a performer estaven minvant. Com a coreògraf i preparador escènic, fou el coach principal de la productora Motown, una discogràfica mítica dedicada a la música afroamericana (als anys 60, Motown produí discos d'artistes com a Stevie Wonder, Marvin Gaye, The Temptations and The Jackson Five). Això el portà a definir l'estil de moviment de grans artistes de la època R&B and Soul (per exemple, formà la jove Aretha Franklin).


Segons Jacqui Malone - la seva biògrafa i autora del llibre Stepping on the Blues: The Visible Rhyhthms of African American Dance -, aquest rol com a coreògraf fa de Cholly Atkins una peça crucial en la cadena de transmissions que assegurà la supervivència de les danses vernaculars afroamericanes, i la seva evolució del Charleston fins les seves manifestacions més actuals.


Aquí tens un vídeo en què Cholly Atkins i Honi Coles parlen de (i demostren) la història del tap en una conversació amb Marshall Stearns:


#blackamericanhistory#blackdancehidtory#tapdance#jazzdance#dansa#eltallerswing#solojazz#chollyatkins#blackamericandanceculture#motownrecords#swing#swingmusic#swinghistory#RandB


21 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo