Què és el Lindy Hop?

El Lindy Hop és un ball de parella amb el seu origen als anys 20 i 30 a Harlem, Nova York. És una dansa afroamericana que va reunir molts balls de jazz més petits que el van precedir per convertir-se en el que s’ha anomenat la dansa popular d’Amèrica.

Harlem

En la dècada del 1930, els veïnats per sobre del Central Park de Nova York, conegut com a Harlem, es van convertir en un lloc de moda per al nou so, el swing. Harlem era un veïnat principalment negre, encara que el seu costat aquest també tenia fortes comunitats italianes i hispanes. Encara que va afectar en gran manera la vida dels seus residents, la Depressió no va impedir que Harlem swingara. En molts sentits, l’alegre música swing i el ball de la zona van ser un alleujament benvingut dels temps difícils.

Savoy Ballroom

La primera generació de Lindy Hoppers, com Shorty George i Big Bea, va ballar amb el ritme dels tambors de Chick Webb, el líder de la banda resident del Savoy Ballroom. A mitjans dels anys 30, la següent generació va començar a destacar amb una nova energia. En aquesta nova generació s’hi podia veure a ballarins com Frankie Manning, Willa Mae Ricker, Leon James, Al Minns, Ann Johnson i Norma Miller (tots ells van formar part del grup d’espectale Whitey’s Lindy Hoppers).

la música canvia

Després de la Segona Guerra Mundial el Lindy Hop ja no va ser el ball de moda. La música va canviar i els balls populars van canviar també. Als Estats Units es continuava ballant en comunitats i famílies negres i amb Lindy Hop com a base es van desenvolupar altres balls de parella que es ballen encara avui dia, com Chicago steppin’ i DC Hand Dancing.

Noves generacions

Als anys 80 va començar a haver-hi més interès per al Lindy Hop una altra vegada en diversos llocs dels Estats Units i també en alguns llocs d’Europa. Els aficionats estudiaven vídeos antics i van buscar els ballarins que ballaven en el Savoy com a Norma Miller, Frankie Manning i Al Minns. Aquestes llegendes han sigut els mentors per a les noves generacions de Lindy Hoppers.

Lindy Hop és un ball molt energètic que es balla a tempos molt ràpids, però al mateix temps és un ball que podem gaudir en tempos més lents.

Es posa l’accent sobre la improvisació d’ambdós ballarins, tan la persona que fa de Leader com la que fa de Follower, i les influències del Charleston i del claqué són evidents quan veus gent ballant Lindy Hop encara avui en dia.

El Lindy Hop es va crear en un context de segregació i discriminació racial molt fort. els seus símbols, la seva història i les emocions que s’hi expressen (la famosa “alegria” del Lindy Hop) són indissociables d’aquest context.

Vull saber més

frankie manning foundation

Si vols llegir més sobre el Lindy Hop pots visitar el web de Frankie Manning Foundation

Bobby white – swungover

Bobby White escriu articles sobre formes d’art negre com Jazz, i balla basats en valors artístics i culturals negres. Mira el seu text als inicis de Lindy Hop!